in

Za maske koje ubijaju koronu postoji lista čekanja: Razgrabile se u samo nekoliko dana

Maska se može koristiti više puta dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili značajno ne isprlja. Nakon nošenja treba je odložiti na 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene

Maske izraelskog proizvođača, napravljene od bakar oksida s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima, na hrvatskom su se tržištu pojavila prije nekoliko dana, a već su razgrabljene. U jednu apoteku u Zagrebu stiglo je više od hiljadu komada I sve se prodalo u rekordnom vremenu, a za novu turu već postoji lista čekanja.

 

– Traže ili one maske s bakrom ili one izraelske maske jer većina ljudi je čula nešto o tome na televiziji. Neki razumiju otprilike o čemu se radi. Neki samo znaju da su to višekratne maske koje mogu koristiti više puta pa računaju da će im biti isplativije – rekla je magistrica farmacije, Marina Marušić Fojs.

 

Maska se može koristiti više puta dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili značajno ne zaprlja. Nakon nošenja treba je odložiti na 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene, rekli su ranije iz tvrtke Rinigard, koja je uvoznik ovih maski.

 

– To je troslojna maska koja ima unutrašnji i vanjski sloj impregniran sa bakar oksidom. Taj bakar oksid djeluje antivirusno i antibakterijski, a to je to svojstvo koje onda omogućava da se ta maska može više puta koristiti zato što se ona neće sam zaprljati sa tim virusnim materijalom – rekla je Marušić Fojs.

 

U Ministarstvu zdravstva kažu kako još provjeravaju ovu masku. Ističu da, recimo, obična zaštitna maska spada u klasu rizika I. te je za nju dovoljno da proizvođač garantuje da je proizvedena u skladu sa zahtjevima i propisima. Maske klase rizika III., u koju spada i nova maska s bakar oksidom, moraju proći rigorozniju provjeru.

PROČITAJTE  SAD: Afroamerikanka odlučila da se obračuna s nasilnim demonstrantima!

 

Autor: Z. K.

PRIVATNA ŠKOLA, OGROMNO BOGATSTVO Novi dečko Dare Bubamare je mlađi nego što mislite, a evo kako je stekao puno novca

Bodybuilder je četiri godine vegan. Evo što je to učinilo njegovom tijelu