in

ZA NJIH SU ČULI SVI Zajedno su ubili najmanje 13 ljudi, policija ih ubila u epskoj zasjedi

Par je bio poznat po pljačkama banaka, iako su radije pljačkali male trgovine i seoske benzinske postaje

Bonnie Elizabeth Parker (1. oktombar 1910. – 23. maj 1934.) i Clyde Chestnut Barrow (24. mart 1909. – 23. smaj 1934.) bili su američki kriminalni par koji je putovao središnjim Sjedinjenim Državama sa svojom bandom tokom Velike depresije.

Par je bio poznat po pljačkama banaka, iako su radije pljačkali male trgovine i seoske benzinske postaje.

Njihove kriminalne aktivnosti privukle su pozornost američkih novinara i njihova čitateljstva tokom onoga što se ponekad nazivalo “vremenom javnoga neprijateljstva” između 1931. i 1934. godine.

Vjeruje se da je par ubio najmanje devetero policajaca i četvero civila. Ubijeni su u maju 1934. tokom zasjede policije u blizini Gibslanda u Louisiani.

Njihovi pothvati su izazvali određenu pažnju javnosti, a prije svega činjenica da su Parker i Barrow bili momak i djevojka, odnosno da je Parker opisivana jednako nasilno i beskrupulozno kao Barrow. Oboje su ubijeni u policijskoj zasjedi, a na temelju pronađenih fotografija, suvenira i drugih predmeta u njihovom skrovištu se sa vremenom počela stvarati reputacija najpoznatijeg odmetničkog tandema i jednog od najpoznatijih ljubavnih parova u američkoj historiji

Bonnie je prije završetka drugog razreda, u dobi od 16 godina, napustila je gimnaziju kako bi se udala za Roya Thorntona, mladića koji je zbog sklonosti kriminalu i boravcima u zatvoru često bio odsutan. Iako se nisu vidjeli od 1929. godine, od njega se formalno nikada nije razvela, te je nosila njegov vjenčani prsten u trenutku smrti. Nakon što ju je Thornton konačno napustio, doselila se u Dallas gdje je radila kao konobarica.

Clyde je prvi put uhapšen 1926. godine nakon što nije na vrijeme vratio iznajmljeni automobil. Nešto kasnije je zajedno s bratom Buckom uhapšen zbog posjedovanja ukradenih purana. Iako je periodu od 1927. do 1929. bio zaposlen, također je povremeno pljačkao trgovine, krao automobile i obijao sefove. 1928. i 1929. je u nekoliko navrata hapšen, prije nego što je u aprilu 1930. poslan na izdržavanje kazne na zatvorskoj farmi Eastham.

PROČITAJTE  JEZIVA BOLEST HARA BIH Korona je za ovo šala, svakog dana 20 sahrana i 30 novooboljelih

Prilikom boravka na zatvorskoj farmi, Barrow je jednog od zatvorenika željetznom cijevi pretukao na smrt, a za što je motiv bilo učestalo seksualno napastvovanje. Barrowu je to bilo prvo ubistvo, ali za njega nije odgovarao, jer je jedan od zatvorenika, već ranije osuđen na doživotni zatvor, pristao preuzeti krivnju. U nastojanju da izbjegne težak fizički rad, Barrow je jednog od svojih su-uznika nagovorio da mu sjekirom odsiječe dva nožna prsta, a zbog čega je kasnije do kraja života šepao.

Ručno izrađeni prsten s motivom zmija koji je Clyde u zatvoru izradio za Bonnie, prodaje se za više od 40.000 dolara.

(Noob.ba)

Autor: Krtice.net

“OVAJ PUT JE NAJGORE!” Kristijan Golubović završio u bolnici, pa napravio haos!

Epidemija koronavirusa u Srbiji se smiruje sporije od očekivanog