in

Zaboravili ste izvaditi veš nakon pranja? Evo koliko može stajati

Oprana odjeća može ostati preko noći u mašini ili maksimalno do 12 sati, kažu stručnjaci, ali i oni ističu da je najbolje pouzdati se u vlastiti njuh i da prema tome određujete daljnje postupanje

Koliko vas opere veš u mašini i ostavi tu mokru odjeću u mašini? Nekad nam se jednostavno desi da zaboravimo da smo nešto stavili na pranje i tako prođe dan, dva, a mokra odjeća još uvijek stoji u mašini. Ali pitanje je koliko dugo ta odjeća može stajati, a da se ne usmrdi?

 

Ako je ovo nešto što vas je oduvijek zanimalo, stručnjakinja s Instituta za tkaninu Whirlpool, Lucinda Ottusch, otkrila je odgovor koji bi vas mogao iznenaditi.

 

Prema riječima stručnjaka, oprana odjeća se može ostaviti gotovo cijeli dan, između osam i 12 sati, prije nego što se stavi sušiti.

 

S tim se slaže i Martha Stewart koja smatra kako nije nikakav problem ostaviti opranu odjeću preko noći u mašini.

 

– Rekla bih da je to sasvim u redu. Mislim, ne ostavljajte ga dugo … ne ostavljajte ga 7 dana. Ako ustanete ujutro i ubacite ga u sušilicu, to je u redu – rekla je.

 

Pa kako onda znati je li vaša odjeća predugo stajala i treba li je ponovno oprati? Vrlo jednostavno. Pomirišite i vjerujte nosu!

 

– To je jedan od načina da saznate treba li vam odjeću ponovno oprati. Ta plijesan i one bakterije koje počinju rasti na vlažnoj odjeći i okolišu, to nije dobro – rekla je Martha.

 

Unatoč ovim riječima savjeta, ipak je dobra ideja da svoj veš stavite sušiti što prije, a ne kasnije, ukoliko ste u mogućnosti, piše 24sata.

 

Što uzrokuje smrad u odjeći?

Miris plijesni na odjeći koju ste ostavili preko noći posljedica je bakterija i gljivica koje ispuštaju plinove takvog mirisa. Koliko brzo odjeća dobiva plijesan, ovisi o nekoliko faktora: između ostalog o vrsti tkanine, vlažnosti, temperaturi i ventilaciji. Vlažni zrak i tople temperature u vašoj mašini idealne su za stvaranje plijesni. A ako su vaši odjevni predmeti izrađeni od prirodnih vlakana, brzo će upiti vodu te će se sporo sušiti.

PROČITAJTE  Dijete zapelo u veš mašini koja je bila uključena. Preminulo je

 

Kako ukloniti miris plijesni s odjeće koja je ostala u mašini?

Recimo da ste predugo čekali i da vam odjeća miriše na plijesan, pa mahnito guglate kako maknuti taj miris s odjeće. Ne brinite, postoji nekoliko mogućnosti.

 

  1. Provjerite je li vaša mašina za veš čista

 

Ako pokušavate riješiti neugodan miris s odjeće čak iako vam odjeća nije ostala u mašini preko noći vrlo vjerojatno vaša mašina treba čišćenje. Topla, vlažna unutrašnjost čini mašinu savršenim mjestom za razvoj plijesni. Jednostavno je očistite tako što ćete započeti ciklus pranja samo s bijelim octom. Kada je ciklus gotov otvorite vrata mašine i ostavite da se prozrači.

 

  1. Ostavite odjeću da se osuši na zraku

 

Odjeća koja je poprimila malo neugodnog mirisa plijesni može se provjetriti na svježem zraku. Objesite je na otvorenom, a svjež zrak će pomoći u uklanjanju plijesni i neugodnog mirisa.

 

  1. Uklonite plijesan s octom

 

Za one koji bi ipak takvu odjeću ponovo oprali, u mašinu svakako ulijte šoljicu octa, jer je to prirodni dezinficijens. Možete ga dodati direktno u odjeću prije nego pritisnete dugme za pokretanje.

 

  1. Riješite se neugodnog mirisa pomoću sode bikarbone

 

Još jedan dobar način uklanjanja vlage je tretiranje problematičnih područja sodom bikarbonom. Postupak je vrlo jednostavan. Samo trebate dodati veliku kašiku sode običnom deterdžentu u pretincu mašine. Temperatura ne bi trebala biti viša od 40 stepeni.

 

 

Autor: Z. K.

KAKVA JE LEPA BRENA KAO KOMŠINICA?! Evo šta kažu ljudi iz njene mahale!

Marko Kon je za 100 dana smršao 36 kilograma: Uz ovaj jelovnik muzičar se oslobodio viška, a jedan detalj mu je najviše pomogao