in

ZAMAGLJENA ILI IZBRISANA: Tajnovita mjesta za koja Google ne želi da znate

Skriveni cijeli gradovi

Google Earth se hvali da uz njega imamo svijet na dlanu koji nam omogućuje da se penjemo na Mont Blanc ili da šećemo Kineskim zidom. No, ima nekih dijelova planeta za koje ni Google ne želi da ih itko vidi.

Ta mjesta, tvrde pobornici teorija urote, koja uključuju tajne, skrivene gradove i područja na kojima se provode pokusi na vanzemaljcima, često su pikselizirana a neka su čak i potpuno izbrisana s karte Google Eartha.

Portal news.com.au sastavio je listu takvih zabranjenih područja koja su ‘nestala’ s mape.

HAARAP (granica Washingtona i Oregona)
Američke zračne snage su 2014. godine zatvorile kontroverzni objekt u kojem su se provodila istraživanja vezana uz ionosferu. Neki su teoretičari zavjere mislili da se u HAARAP-u čak kontrolira i vrijeme, a lider Venezuele Hugo Chavez izjavio je kako je Haarp, ili njegov program, izazvao potres na Haitiju.

TAJNI GRAD U RUSIJI
U sibirskoj tundri nalazi se područje koje je zamagljeno a nitko ne zna zašto. Najbliži grad je Egvekinot. U Rusiji je 1986. bilo na desetke zatvorenih gradova u kojima je živjelo više od milijun ljudi. Gradovi su imali brojeve uz imena, primjerice Arzamas-16, u kojem su živjeli inženjeri za nuklearnu energiju.

ZATVOR PORTLAOISE, IRSKA
Riječ je o zatvoru u kojem su smješteni najopasniji kriminalci. Na Google karti nije zamagljen, ali ako se pobliže pogleda, boje se ne podudaraju s okolnim područjem.

FARSKI OTOCI, DANSKA
Ovaj je arhipelag formalno dio Danske, iako ima autonomnu vlast, a sastoji se od 18 otoka vulkanskog podrijetla. Na karti dio otoka nedostaje, a među njima i vojna baza iz Drugog svjetskog rata na otoku Vagar. Nitko ne zna zašto je dio otočja na kojem živi 50 hiljada stanovnika pikseliziran, a jedan od razloga o kojima se nagađa je ribolov.

PROČITAJTE  Ako vam Google Chrome radi sporo, moguće je da ste žrtva hakera

SZAZHALOMBATTA RAFINERIJA U MAĐARSKOJ
Rafinerija nafte zatražila je od Googlea da je oboji u zeleno, a njezini su objekti uklonjeni i sa satelitskih snimki no nikome nije jasno zašto.

KANGTEGA U NEPALU
Kangtega je najviši vrh Himalaje na području Nepala, a na Google mapi je zatamnjen.

ZRAČNA BAZA VOLKEL U NIZOZEMSKOJ
Bivši nizozemski premijer Ruud Lubbers tvrdio je da se tamo nalaze 22 američke nuklearne bombe, među njima i termonuklearna bomba B61 koja je navodno četiri puta jača od onih koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki. Područje Volkela je također zamaskirano no Google Earthu, prenosi Daily Mail.

Autor: A. P.

NAJMONSTRUOZNIJA LJUBAVNA PRIČA: Sretko Kalinić se predstavio kao Boris, a ona nije mogla odoljeti njegovom šarmu

Vlast Crne Gore ruši manstir Svetog Vasilija Ostroškog