in

Zašto jesti sladoled zimi

Za sladoledom najčešće posežemo u ljetnim mjesecima kako bismo se ohladili, dok ga zimi izbjegavamo

Za izbjegavanje nema razloga jer ovu finu poslasticu stvarno možete jesti tokom čitave godine, bez obzira na vanjske temperature.

 

Teža jela

 

Kada je u pitanju konzumiranje sladoleda, zimi stručnjaci ruše predrasude. Sladoled je jedna slastica koja zapravo paše i ljeti i zimi, i dobro ga jesti i zimi nakon nekih težih jela.

 

Stručnjaci ističu kako se radi samo o navikama ili porodičnim tradicijama, poput one kada baka kaže unučadi da ne jedu sladoled zimi jer je to opasno. Međutim, stručnjaci navode kako to nije istina te dodaje da se od sladoleda ne dobiva upala grla niti krajnika. Sladoled ne šteti zimi, niti grlu niti dišnim organima niti probavnim organima.

 

Konzumiranje sladoleda ljekari preporučuju čak više zimi nego ljeto upravo zbog temperaturnih razlika između našeg tijela i vanjske sredine.

Grije organizam

 

Unatoč činjenici da je u pitanju ledena poslastica, sladoled zapravo može zagrijati ljudski organizam. S druge strane, topla pića griju tijelo samo nakratko. Naime, ona potiču znojenje zbog čega se organizam rashlađuje.

 

Upravo zbog ovakve vrste temperaturnoga slaganja namirnica i vremenskih uvjeta organizam neće doživjeti veliki šok, a to je još jedan razlog za jedenje sladoleda zimi.

 

Dobar za grlobolju

 

Grlobolja izaziva, kao što samo ime kaže, bol u grlu. Isto tako prisutna je povećana temperatura, odnosno osjećaj žarenja. Sladoled može svojom hladnoćom, djelovati tako da zapravo smanjuje simptome grlobolje, smanjuje temperaturu, a time i osjećaj bolova u grlu.

 

Što se tiče operacije krajnika, konzumiranje sladoleda nakon zahvata doktor može dozvoliti.

 

On će ubrzati proces smanjenja upale, i to ne samo na brz, nego i na jako ukusan način.

PROČITAJTE  Ovo nije očekivao! Djevojka se pripremila za smicalice sladoledžije

 

No, u obzir ne dolaze sladoledi s orašastim plodovima ili žitaricama jer mogu nadražiti grlo. Najbolji izbori u tom slučaju su oni klasični čokolada, vanilija ili jagoda.

 

(hayat)

SAMOPOUZDANJE NA NIVOU: U ovim godinama žene se osjećaju najprivlačnije

OVO JE NOVI TREND ZA 2021: Spavanje pod zvijezdama i kampovanje u prirodi