in

Zašto se plašim da zatrudnim u Srbiji

Pomislili biste da su u zemlji u kojoj na svakih par mjeseci crkva i političari apeluju na žene da rađaju što više, jer nam prijeti bijela kuga, trudnice „zaštićene kao bijeli medvedi“. Ali zašto bi to u Srbiji bio slučaj? Ipak živimo u zoni sumraka, gdje ako zatrudnite, bolje spremite živce i novac, a dostojanstvo negdje odložite. A još je gore ako “daleko bilo” ne želite djecu.

Jedan od bezbroj paradoksa Srbije je što se toliko govori o tome kako ćemo kako narod nestati, ali se gotovo ništa ne preduzima da se mladim porodicama obezbijede pristojni uslovi za život.

Pardon, preduzima se – redovno će se pojaviti neki crkveni zvaničnik da opomene žene da će gorjeti u vječnom ognju ukoliko ne žele da rađaju ili prekinu trudnoću. Ili gradonačelnik udijeli neku simboličnu svotu ako rodite petoro dece. Pa ako to nema efekta, onda ništa.

Zašto se plašim da (ne) zatrudnim u Srbiji? Imam barem tri razloga za to.

Prije svega, užasno me plaši činjenica što se trudnoća u našem društvu smatra društvenom obavezom. Žene koje već u tridesetim nemaju djecu već svi gledaju ispod oka. One mogu da očekuju dvije stvari: uvrede i sažaljenje.

Mi smo mašine za rađanje – pa se tako ophode prema nama u zdravstvenom sistemu. To su nam otkrile jezive rečenice koje su žene čule u ginekološkim ordinacijama.

Ukoliko želite da brinete o svom reproduktivnom zdravlju, kao žena koja nema novca za privatne preglede, možete samo da se oslonite na „vezu“ ili puku sreću – da izvučete doktora ili doktorku koji će biti profesionalni. Koji neće svaki vaš zdravstveni problem riješavati riječima „to će se srediti kad se porodiš“. E ta rečenica je jeziva jer pretpostavlja da vi želite djecu, pretpostavlja da svaka vaša odluka vodi ka majčinstvu.

PROČITAJTE  10 uznemirujućih činjenica o najopasnijem kultu na planeti Zemlji: Mi smo Red devet uglova...

Plašim se, u slučaju da odlučim da ne želim djecu, svih narednih porodičnih okupljanja. Svih objašnjenja koje bih morala da dajem raznim ljudima. Ako bih igdje javno o tome govorila, plašim se ogavnih komenatara na koje su osuđene žene u Srbiji ako iznesu bilo kakav stav.

A ako poželim da se ostvarim kao majka, nedavna ispovjest Mine Sminjanić, ali i mojih drugarica, dovoljna je da se zaista iskreno uplašim porođaja. Zar se vi ne biste uplašili činjenice da u najpoznatijem beogradskom porodilištu godinama radi čovjek koji će vam pred davanje anestezije izgovoriti „svinjo debela, nećeš se ni probuditi“. Zar se ne biste uplašili što je to neko ko može odlučivati o životu i smrti vas i vašeg budućeg djeteta?

Za privatno vođenje trudnoće novca nema 90 odsto žena. Mnoge nemaju ni da časte ljekara i sestre. Osuđene su na čistu lutriju u jednom trulom sistemu, gdje vam tek pojedinci daju nadu da nije sve tako crno.

Tokom trudnoće, brojne žene nemaju luksuz da odu na porodiljsko bolovanje. Poznajem higijeničarku koja radi u svom šestom mjesecu trudnoće, a priče popout njene su svakodnevica – jer ko je danas prijavljen za stalno?

Najzad, plašim se da zatrudnim u Srbiji jer se pitam kako ću djeci da priuštim kvalitetan život. Da, toliko ljudi se snalazi, kazaćete, a i mene samu su roditelji tokom inflacije hranili grizom umjesto mlijeka. Ali, ko želi neizvjesnost i otrovnu sredinu za svoje dijete? Ko želi da ga uči da će mu život biti borba sa vjetrenjačama? Nisu djeca skupa – mi smo bijeda.

Možda sam previše pesimistična i nadam se da apsolutno nisam u pravu – pa će uskoro generacije koje dolaze konačno zgaziti sve ono što je trulo u našem duboko patrijahalnom društvu.

PROČITAJTE  Napustio posao koji mu je donio bogatstvo, a sad uživa s ljepoticom koja mu je razorila brak

Ne želim da budem jedna od onih koji u prazno govore kako je propao sistem vrijednosti i samo se žale, ali jednostavno, kao žena u Srbiji, osjećam strepnju – jer sve što se dogodilo Mini, Maji, Mileni, Danijeli može se dogoditi i meni. A na pravdu ili podršku teško mogu da računam – a nekakva zaštita putem sistema na nivou je naučne fantastike.

Zato, svim majkama u Srbiji mogu reći samo: svaka čast, ni ne znate koliko ste jake. Kao neko ko nije osjetio ni djelić onoga što ste vi, možda i nemam pravo da pišem ovaj tekst. Ali samo ste vi, hrabre, sposobne i stamene žene, jedini razlog zbog kojeg će strah nestati. Jer, koliko god da je tačna izreka da je “žena ženi vuk” jednako je tačno i da jedna drugoj sve više čuvamo leđa. A to je ono na šta najviše računam ako jednog dana poželim da postanem majka.

Autor: Krtice.net

Zašto kraljica uvijek nosi svoju kutiju čokolade?

I PRIJE MENE GRAND JE ZLOSTAVLJAO UČESNIKE: Vanja Knežević pokrenula lavinu, o ovoj će se izjavi dugo pričati