in

Zašto svog petogodišnjeg sina ne želim učiti da čita

On uči važnu lekciju svaki dan. Ali ne uči da čita. Iako u školu neće doći s “naprednom veštinom čitanja”, imaće mnogo više toga.

Jedna od najvažnijih stvari u roditeljstvu je i podučavanje djeteta. Iako mogu da nauče da čitaju i pišu i kad krenu u školu, mnogi roditelji to djecu uče i puno prije škole

Nakon što ih nauče da hodaju, govore i sve ostale vještine, roditelji često kroz igru i slikovnice djecu uče čitanju, tako da mališani u školu već dolaze s velikom količinom znanja. Međutim, jedna mama je podijelila zanimljiv post o tome zašto svog petogodišnjeg sina ne želi da učiti da čita.

Kristal Loueri je spisateljica, stendap komičarka i mama. Nedavno je izazvala reakciju mnogih ljudi nakon što je na Fejsbuku objavila da svog sina ne učiti čitanju. “Nemojte me pogrešno shvatiti, stalno mu čitamo knjige. Zamišljamo sebe u fabrici čokolade Vilija Vonke i trenutno smo na 170. stranici knjige “Hary Poter i Dvorana tajni”. Učimo ga da uživa u pričama, da se izgubi u likovima. Ali ga ne učimo da čita. Još uvijek ne. Previše je zaposlen oko učenja drugih stvari”, napisala je mama Kristal.

Njen sin ima pet godina godina i nalazi se u fazi kada razvija mnoge vještine i svoju kreativnost. Dalje u svom postu detaljno je opisala šta sve njen sin uči i kako je to jednako važno kao i čitanje. Kako da razume i saosjeća s drugim ljudima, kako da rješava sukobe i proučava svijet oko sebe. Otkriva bube, biljke i životinje, kako da se izvini i nauči praštanju. Dalje u postu mama je objasnila zašto joj je važno da njen sin svaki dan nauči novu lekciju koja je vezana za život.

PROČITAJTE  Karleuša grmi nakon smrti Džeja: Kako vas bre nije sramota?!

On uči važnu lekciju svaki dan. Ali ne uči da čita. Iako u školu neće doći s “naprednom vještinom čitanja”, imaće mnogo više toga. Sposobnost da proba nove stvari bez frustracije. Sposobnost da stvara prijateljstva, iako su ona često zbrkana. Sposobnost da sluša druge i sledi uputstva. Sposobnost da rješava problem. Sposobnost da se koncentriše na zadatak. Toliko toga naša deca uče i te stvari se ne mogu mjeriti standardnim testovima. Mislim da će jednog dana njegovi sati biti ispunjeni jezikom, vremenima i pravilima, i nećemo da brinemo o svemu tome danas. Danas ima puno važnijih stvari za učenje”, napisala je na kraju.

Nimalo ne liče: Sanja Kužet ima i sestru, iznenadit ćete se kada je vidite

Ako ste pomislili da je ovo 3D animacija ili bojanka, prevarili ste se: Upoznajte najčudniji restoran na svijetu