in

Zastrašujuća prošlost članova “Vrhovnog suda” Facebooka

Facebook je pokrenuo vlastiti “Vrhovni sud” koji može odlučivati ​​umjesto Marka Zuckerberga o stranicama i sadržajima društvene mreže. Grupu trenutno čini dvadeset članova, od kojih neki imaju pomalo zastrašujuću prošlost. To je slučaj s jemenskom državljankom Tawakkol Karmanom, članicom Muslimanske braće i Afia Asantewaa Asare-Kyei, izvršnom Soroševom direktoricom Open Society Initiative za Afriku.

Popis članova novog Facebookovog “Vrhovnog suda” već je kontroverzan. Zaista je zanimljivo vidjeti određene profile na čelu jedne od najvažnijih društvenih mreža na svijetu. Članovi ovog “Vrhovnog suda” mogu odlučivati ​​o Facebook sadržaju bez pristanka njegovog tvorca Marka Zuckerberga. Među njima je i jemenska književnica Tawakkol Karman, dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2011., ali prema pisanju Le Mondea iz 2013., Tawakkol je “članica islamističkog pokreta u Jemenu”. O njoj se razgovaralo i nakon što je objavila svoju podršku Muslimanskom bratstvu, kao i Mohamedu Morsiju, neposredno nakon što ga je vojska skinula s vlasti 3. jula 2013.

Prema raznim stručnjacima za radikalizaciju, posljednjih godina otkriveno je da Facebook ne prepoznaje vezu između odbrane ideologije Muslimanskog bratstva i ekstremističke aktivnosti, što bi moglo objasniti izbor Tawakkole Karman unutar “Vrhovnog sud”. Imajte na umu da se terorističke veze koje održava Muslimansko bratstvo istražuju u nekoliko zapadnih zemalja. Slično tome, brojni čelnici al-Qaede bili su u početku aktivni u ovoj maloj skupini, o čemu je 2014. dosta pisano.

Autor: D. K.

Musk: Senzori u ljudskom mozgu za manje od godinu dana, evo za šta će služiti

Viktor Breni u kuću doveo djevojku. Evo šta se desilo u domu Živojinovića