in

Zatvaraju se granice Hrvatske: “Situacija je dramatična, više ne mogu da je kontrolišu”

Podsjećamo kako se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma, navode iz hrvatskog Ministarstva turizma

Glasnogovornik slovenske vlade za koronavirus Jelko Kacin jučer je potvrdio ono o čemu se nagađalo – Slovenija će Hrvatsku danas staviti na crvenu listu, no rekao je da je u stvarnosti Hrvatska na slovenskoj crvenoj listi već od jučer.

Slovenski turisti će najvjerojatnije imati rok da se vrate u Sloveniju do kraja sedmice kako bi izbjegli dvosedmičnu samoizolaciju.

– Hrvatska je u stvarnosti već danas na crvenoj listi, a formalno će biti sutra, rekao je jučer Kacin i dodao kako je situacija u Hrvatskoj dramatična.

Otišao je i korak dalje te rekao da Hrvatska više ne kontroliše situaciju s koronavirusom.

– Moramo biti realni i shvatiti da oni više ne kontroliraju svoju situaciju, njihovi epidemiolozi to više ne mogu. Doći će do velikih problema u zdravstvenom sustavu. Stanje traži trijezne glave i odlučne poteze, rekao je Kacin.

– Situacija u Hrvatskoj je toliko loša da nam ne preostaje ništa drugo nego da pozovemo svoje državljane da se što prije vrate u Sloveniju. Stvari se brzo pogoršavaju i bit će još puno gore, dodao je Kacin.

Odgovorila mu je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

– Slijedom posljednjih izjava glasnogovornika Vlade Republike Slovenije za koronavirus Jelka Kacina, odbacujemo njegove navode kako je u Hrvatskoj stanje dramatično.

Podsjećamo kako se baš Slovenija u kontinuitetu nalazi u samom vrhu tržišta ključnih za ukupni rezultat hrvatskog turizma, što ilustriraju i pokazatelji eVisitora prema kojima smo tijekom lipnja 2020. godine zabilježili približno 207 hiljade dolazaka te 1,1 milion noćenja sa tržišta Slovenije, dok smo u julu dostigli razinu od približno 382 hiljade dolazaka te 3,4 miliona noćenja.

PROČITAJTE  Virus korona stabilan u vazduhu i do 16 sati

Prema preliminarnim pokazateljima za august (zaključno s danom 18. augusta) trenutno smo na razini od približno 238 hiljada dolazaka te 2,2 miliona noćenja Slovenaca od kojih se 71,4 posto ostvaruje u Istri, Kvarneru i Lici. Želimo istaknuti da je upravo u te tri županije evidentirano sveukupno 10 slučajeva novozaraženih od COVID-19 u protekla 24 sata.

Percepcija Hrvatske je kod većine slovenskih turista iznimno dobra, u Hrvatskoj se osjećaju sigurno obzirom da je dobro poznaju te su vlasnici brojnih nekretnina (više od 100.000).

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u stalnom je kontaktu s predstavnicima udruženja u turističkom sustavu, s ciljem osiguravanja potpunog poštivanja epidemioloških mjera u turističkim objektima, kao i mogućnosti uvođenja testiranja za strane turiste u turističkim objektima.

Hrvatska će nastaviti činiti sve što je u njezinim mogućnostima kako bi mjerodavne strane institucije imale sve tačne i precizne informacije na temelju kojih donose odluke o uvrštenju zemalja na rizične liste, odnosno na popise sigurnih zemalja, poručuju iz ovog hrvatskog Ministarstva, prenosi Index.

Autor: Krtice.net

Godinama pokušavali da dobiju dijete, sve troje stradali dan uoči rođendana

Kreće dodjela viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku