in

Zatvorili škole tri sedmice nakon otvaranja: Stotine učenika i nastavnika zaraženo koronom

Oko 17.500 učenika i nastavnika je u kućnoj izolaciji

Tri sedmice nakon što je Izrael ponovno otvorio vrata svih svojih škola, sve više ih se opet zatvara zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom među učenicima i nastavnicima.

Nakon što je na testiranju na koronavirus bilo pozitivno 347 učenika i učitelja, 127 škola nije otvoreno u nedjelju, prvog dana radne sedmice u Izraelu, saopćilo je ministarstvo obrazovanja.

Oko 17.500 učenika i nastavnika je u kućnoj izolaciji.

Osim njih, još su četiri izraelska parlamentarna zastupnika morala otići u izolaciju jer su bili u kontaktu s arapskim zastupnikom koji je prošle sedmice dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus.

Sami Abu Šehadeh, član Zajedničke liste arapskih stranaka, pozvao je prošle sedmice na Twitteru na pridržavanje uputa ministarstva zdravstva i upozorio je: “Svi mi moramo shvatiti da borba još nije gotova.”

Izrael je brzo uveo strogu karantenu u zemlji sredinom marta, tako da je epidemija bila relativno blaga.

Međutim, brzo ju je i ukinuo. Škole su ponovno otvorene 17. maja, a zatim hoteli, bazeni i restorani desetak dana kasnije. U subotu su izraelske plaže bile prepune i mnogi su ignorisali obvezujuću uputu ministarstva zdravstva o nošenju zaštitnih maski.

U Izraelu je dosad potvrđeno 17.783 slučaja oboljelih od covida-19, od kojih se 15.064 oporavilo. Samo 29 je u teškom stanju, od kojih je 23 na respiratoru. Ministarstvo zdravstva je priopćilo da je od početka epidemije u Izraelu umrlo 297 ljudi.

Autor: Krtice.net

MAJKA SEKE ALEKSIĆ IZGLEDA KAO AVION Pjevačica objavila njenu sliku, njena ljepota je nerealna!

Iz bolnice se oglasila Dušica Jakovljević i otkrila šta se desilo