in

Zbog čega američka vojska doživotno zabranjuje pristup svima koji su preboljeli koronu?

Američke oružane snage su, kao i svi ostali, prisiljene prilagoditi se vanrednim okolnostima uslijed pandemije. No malo ko je očekivao da će zabraniti pristupanje u vojsku svima koji su preboljeli koronavirus – i to doživotno.

Upravo to se, međutim, navodi u novom memorandumu Zapovjedništva za proces ulaska u američku vojsku (MEPCOM) koji je procurio na internet, nakon čega su ga prenijeli specijalizovani vojni portal Military Times i drugi američki mediji.

“Tokom intervjua o medicinskoj historiji ili zdravstvenog pregleda historije covida-19, potvrđena bilo laboratorijskim testom ili dijagnozom liječnika, trajno izaziva diskvalifikaciju”, stoji u ovom memorandumu.

“Oni koji imaju pozitivan nalaz na covid-19 više ne ispunjavaju uslove za vojnu službu čak ni nakon što se potpuno oporave???” komentarisao je korisnik Twittera iz Utaha koji je na ovoj društvenoj mreži objavio sporni dokument.

 

Za diskvalifikaciju se može tražiti izuzeće?

 

Prema novim, prilično konfuznim pravilima, kod osoba koje se prijavljuju za vojnu službu prvo će se provjeravati potencijalni simptomi covida-19 poput povišene temperature – no neće se testirati. Ako kandidat ne prođe tu provjeru, ali nema prethodnu dijagnozu ili pozitivan nalaz, može se vratiti za 14 dana ako ne pokazuje simptome.

Svako kome je dijagnosticirana zaraza koronavirusom morat će čekati 28 dana nakon dijagnoze prije nego što se može ponovo prijaviti, no tada će njegova prijava biti označena kao “trajno diskvalifikovana”. Kandidati mogu zatražiti izuzeće od ove diskvalifikacije, no s obzirom na to da nema nikakvih daljnjih smjernica o izuzećima za dijagnozu covida-19, nije jasno na temelju čega će Povjereništvo za reviziju prijava moći odobriti izuzeće, piše Military Times.

PROČITAJTE  U Španiji raste broj zaraženih od koronavirusa: Velike gužve na cestama prema moru

Ipak, izuzeće od medicinske diskvalifikacije izdaje se u američkoj vojsci za čitav niz zdravstvenih problema, od dioptrije do srčanih bolesti.

Glasnogovornica Pentagona Jessica Maxwell potvrdila je za ovaj specijalizovani vojni portal da je dokument autentičan, no odbila je pojasniti zašto dijagnoza koronavirusa znači trajnu – drugim riječima, doživotnu – diskvalifikaciju, za razliku od nekih drugih zaraznih bolesti.

 

Razlog: Nepoznate dugoročne posljedice koronavirusa?

 

Američki odbrambeni službenik objasnio je za CNN da je zabrana za potencijalne regrute koji su bili hospitalizovani zbog koronavirusa uvedena zbog ograničenih saznanja o “dugoročnim” posljedicama koronavirusa, zbog čega u vojsci postoji zabrinutost da će za takve potencijalne regrute biti potrebni dodatni medicinski pregledi i pretrage.

Military Times također špekulira da, s obzirom na ograničena i još uvijek nesigurna znanstvena saznanja koja imamo o covidu-19, američka vojska želi, barem zasad, izbjeći rizik. Taj rizik može biti trajno oštećenje pluća zbog covida-19, mogućnost povratka bolesti, čak i kod nekog ko je imao dva uzastopna negativna testa, kao i mogućnost da osoba koja je preboljela trenutnu verziju covida-19 ipak neće biti potpuno imuna na zarazu u drugom valu.

Moguće je, barem u teoriji, da ta ponovna zaraza bude još gora, i to baš za one koji su preboljeli covid-19 u prvom valu.

Inače, izbijanje koronavirusa dosad je već otkriveno u američkim vojnim bazama Fort Jackson u Južnoj Karolini i u Depou za regrutovanje marinaca u San Diegu, Kalifornija. To su dvije najveće američke vojne instalacije za pristupanje kopnenoj vojsci i marincima.

 

Više od 4 hiljade američkih vojnika i mornara već zaraženo

 

Ukupno je više od 4 hiljade pripadnika američkih oružanih snaga dosad imalo pozitivan test na novi koronavirus, javlja Washington Times. Samo na nosaču aviona USS Theodore Roosevelt potvrđena je zaraza kod gotovo hiljadu članova posade, a 1700 ih je u pomorskoj bazi u Guamu u karantinu ili na liječenju.

PROČITAJTE  Proizvođači vakcine protiv korone: Ne odgovaramo za nuspojave. Evo koje su to nuspojave

Izbijanje epidemije koje je stavilo USS Theodore Roosevelt izvan funkcije pokazalo je koliki rizik za oružane snage sa sobom nose oni koji su zaraženi virusom i prenose ga dalje, ali sami nemaju simptoma. Američka mornarica procjenjuje da je 60% slučajeva na ovom brodu bilo asimptomatski.

Nije jasno znači li to da će svi zaraženi sada biti izbačeni iz američke vojske, odnosno mornarice. A ako neće, nije jasno zbog čega će onda svi kandidati za vojnu službu biti diskvalifikovani iz istog razloga.

U međuvremenu se postavlja pitanje hoće li američke oružane snage imati dovoljan broj novih regruta prije nego što se razvije dovoljno rigorozno i pouzdano testiranje koje bi osiguralo da su regruti koji su preboljeli koronavirus dovoljno zdravi, piše CNN.

Autor: D. K.

Širom Europe ublažavaju se mjere, u Aziji se bilježi porast novozaraženih

Prošlo je 40 godina od pobjede svijeta nad virusom velikih boginja