in

Zbog ovog vam veš mašina troši duplo više struje: Nemojte ovo sebi više dopustiti!

Prevelika količina deterdženta šteti i budžetu i odeći, ali i drastično utiče na vaš račun za struju.

Iako na svakoj kutiji deterdženta imate preporuku koliko treba staviti za jedan ciklus pranja, većina proizvođača u tome pretjeruje – logično, da biste trošili više proizvoda i češće ga kupovali.

Prevelika količina deterdženta šteti i budžetu i odeći, ali i drastično utiče na vaš račun za struju, piše net.hr.

Naime, osim što će višak deterdženta na odeći ostaviti bele mrlje, višak praška će vam i začepiti odvode, zbog čega će mašina trošiti i dvostruko više struje za pranje!

Koliko deterdženta koristiti?

“Prije svega, važno je naglasiti da više deterdženta ne znači i čistiji veš, iako većina tako misli, pa ljudi zato neumereno sipaju prašak, a tako zapravo samo oštećuju i veš i mašinu”, kaže Meri Galjardi, specijalistica za veš u jednoj fabrici tkanine.

“Za dobro pranje ključna su tri elementa: temperatura vode, centrifuga i kombinacija deterdženta i omekšivača. Tek kada su ta tri elementa optimizovana, veš će zaista biti čist”, objašnjava ona. Kako savetuje, bitno je da odaberete najvišu moguću temperaturu pranja, jer viša temperatura znači i čistiji veš.

“Izaberite program s dužim i dodatnim ispiranjem. Što se deterdženta tiče, važno je da je kvalitetan. Moguće je da u uputstvima piše da treba koristiti više deterdženta nego što je potrebno. To ćete znati ako veš jako pjeni još u ciklusu pranja.

U tom slučaju pokušajte na ambalaži da pronađete najmanju moguću preporučenu količinu deterdženta.

Ako nije navedeno, jednostavno smanjujte količinu dok ne nađete idealnu mjeru”, savetuje Galjardi, dodajući da je najpametnije da prašak izmjerite, a ne da ga sipate direktno u mašinu, jer ćete samo tako sa sigurnošću znati koliko ste stavili.

PROČITAJTE  Samo svaka 100. osoba na ovoj slici može da pronađe pacijenta

Autor: K. B.

Numerološki horoskop za mart: Značajan period za dvojke i devetke

Nije vjerovao očima: Odveo psa na šišanje, a kada se vratio, NIJE GA MOGAO PREPOZNATI