in

Zbog raka je ušla u menopauzu s 15 i morala je otići iz škole na godinu dana – pobijedila je!

Ellis Waters iz Engleske razvila je rijetki oblik raka i ljekari su joj davali samo 20% šanse da preživi. Ipak, ona je pobijedila bolest i danas se školuje za doktoricu

Kada je ova tinejdžerica počela osjećati vrućine, poteškoće sa spavanjem, umor, loše raspoloženje i svrbež kože šokirala se jer je otkrila da su to simptomi prerane menopauze.

 

Pokušava gledati na pozitivnu stranu i sada svojoj mami Samanthi Waters-Long (46), koja još nije prošla menopauzu, ukazuje na rane znakove tog stanja.

 

– Kada sam završila liječenje raka i napravila vlastito istraživanje, shvatila sam da će menopauza biti moguća. Kada mi se mjesečnice nisu vratile nakon liječenja, prihvatila sam to, ali budući da sam bila tako mlada, mislila sam da to samo znači da neću imati mjesečnicu i to mi je bilo u redu. Sada shvatam da sam potpuno neplodna i da neću moći imati vlastitu djecu, ali trudim se ostati što pozitivnija. Definitivno razmišljam o usvajanju u budućnosti. Imala sam 20 posto šanse da preživim rak i to sam uspjela pa pokušavam biti zahvalna na onome što imam. Koristim flastere s estrogenom i nadomjesnu hormonsku terapiju, ali morala sam uzeti godinu pauze od školovanja kako bih simptome stavila pod kontrolu, jer sam se u početku mučila. Moja mama nije prošla menopauzu, ali sam je osvijestila, pa kad prođe kroz nju, zna koji je najbolji tretman i moći će mi se obratiti za savjet što je prilično cool – ispričala je Ellis.

Njena majka prisjetila se trenutka kada je saznala za dijagnozu.

 

– Sjećam se da su me ljekari uvukli u sobu i rekli mi da moja kćerka ima rak četvrte faze. Odmah sam pretpostavila da će umrijeti jer je to najgora faza. Tada su mi rekli da će najvjerovatnije biti neplodna do kraja liječenja, ali menopauza nikada nije spomenuta. Znala sam za neke simptome, ali ne za sve. Nisam shvatala do kojih ekstrema može doći. Rekla mi je, u redu je mama, sad sam stručnjak pa kad to prođeš, možeš mi doći. Glavni savjet koji mi je Ellie dala jest da je jako važno dobiti drugo mišljenje i otići na bolji tretman ako i dalje patite. Šokirala me ozbiljnost nekih simptoma. Pomogla je ženama mojih godina da prođu kroz menopauzu, a ima samo 19 godina! Nevjerovatno je da ona podiže svijest i koristi svoje iskustvo kako bi pomogla ljudima jer to doista čini razliku. Čudno je da će mi ona moći pomoći kad bih ja trebala pomoći njoj – rekla je Samantha.

PROČITAJTE  Brazil šalje vojsku radi zaštite Amazonije

 

Kad je Ellie dijagnosticiran rak, imala je samo 14 godina i odmah je poslana na liječenje.

 

– Imala sam vrlo rijedak oblik raka, samo 60 djece u Velikoj Britaniji dobije ga svake godine i vrlo je rijetko da se pojavi kod tinejdžera. Primijetila sam kvržicu u decembru 2014. godine, ali ljekari sam otišla tek sljedećeg avgusta i upravo su me bolovi u nozi natjerali da odem ljekarima. Proces dijagnosticiranja stanja bio je prilično spor, ali kad sam prvi put otkrila da je riječ o raku, bila sam uplašena jer sam znala što je rak i što liječenje podrazumijeva. Cjelokupno iskustvo me psihički i fizički iscrpilo ​​i imalo je velik utjecaj na moju porodicu. U martu 2017. pobijedila sam rak i od tada se pokušavam nositi s menopauzom – prisjetila se Ellie.

 

Nuspojave menopauze utjecale su na njen svakodnevni život pa se Ellie morala izboriti za promjenu lijekova koje su joj davali.

 

– U početku sam puno toga držala za sebe jer se volim baviti stvarima privatno, ali kad sam se mami otvorila i priznala kako mi je teško, zaista mi je pokušala pružiti potrebnu podršku i odvela me kod privatnog ljekara. Još sam bila u školi, a nuspojave su stvarno utjecale na moje učenje pa sam uzela puno jače lijekove koji su definitivno ublažili simptome. Imala sam puno vremena da to prihvatim, bilo je teško otvoriti se i razgovarati o tegobama, jer puno ljudi ne razumije koliko simptomi mogu biti loši – kaže.

 

Ellie je završila školu u martu 2020. godine i dobila ocjene potrebne za upis na medicinski fakultet na Univerzitetu Keele. Ipak, odlučila je pauzirati godinu dana da bi se fokusirala na svoje zdravlje i rad u staračkom domu kako bi stekla iskustvo s pacijentima iz prve ruke.

PROČITAJTE  Klonite ga se: Ovaj znak horoskopa dovest će vas do ludila

 

– Morala sam ponoviti prvu godinu u školi i to je bila najbolja odluka koju sam ikad donijela jer sam stvarno zaostajala. Odlazak u medicinsku školu nikad mi nije pao na pamet dok se nisam našla u bolnici, ali bila sam zadivljena svojim ljekarima i znala sam da želim biti poput njih i pomoći ljudima poput mene. Sada sam na mnogo većoj dozi estrogena što je stvarno pomoglo kontrolisati moje simptome menopauze. Radim 60 sati sedmično pa mi je bilo važno kontrolisati ih. Volim činjenicu da će moja mama ubuduće moći dolaziti meni po savjet – kaže.

 

(24sata)

Autor: Z. K.

Najbolje i najgore svekrve po Zodijaku: Blago onom ko ima svekrvu u znaku Blizanca

Jednostavna mozgalica za djecu namučila mnoge odrasle, znate li je vi riješiti?