in

Zbog vanredne situacije u Njemačkoj oglasila se Angela Merkel

 • Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se njemačkoj javnosti nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država dogovorila lockdown koji na snagu stupa u ponedjeljak 2. novembra.

  Ove se odluke donose u vrlo ozbiljnoj situaciji. Osim broja infekcija udvostručen je i broj ljudi na respiratorima. Moramo djelovati odmah, rekla je Merkel na početku presice.

  Najvažniji alat je praćenje kontakata. No zdravstvene vlasti su sada na rubu toga da mogu garantovati da će se vršiti to praćenje. Postoji opasnost od gubitka kontrole. Zato su nam potrebni nacionalni napori u novembru, rekla je.

  Odluke o aktivnostima koje nisu esencijalne moraju biti stroge kako bi vrtići, škole i drugi bitni objekti javnog života ostali otvoreni, dodaje.

  Kafići, klubovi i restorani će biti zatvoreni, rekla je Merkel dodavši da se zatvaraju i kulturne ustanove te turističke djelatnosti. Najavila je “veliku injekciju za segmente ekonomije koji će biti zatvoreni. Riječ je o 10 milijardi eura.

  Prema novim rigoroznim mjerama koje na snagu stupaju u ponedjeljak, bit će moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstva, javljaju njemački mediji pozivajući se na učesnike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina.

  Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi trebala trajati čitav novembar.

  Trgovine će ostati otvorene, no s ograničenjem jednog kupca na 10 metara kvadratnih, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

  Na utakmicama Bundeslige neće biti dozvoljena publika, što je također mjera koja bi trebala trajati cijeli novembar.

  Škole i vrtići ostaju otvoreni.

   

Autor: Krtice.net

Najteži životni trenuci Gorana Bregovića

Jeftino je, ne boli vas glava, ovako ćete osušiti veš 3 puta brže: Poslije ovoga ništa neće biti isto