in

Zbogom “blejanju” u punim kafićima – Objavljene NOVE MJERE!

Ugostitelji će narednih dana ponovo početi da rade, a objavljene su i preporuke kako bi trebalo da se organizuje rad u lokalima u odnosu na epidemiološku situaciju

Ugostitelji će narednih dana ponovo početi da rade, a objavljene su i preporuke kako bi trebalo da se organizuje rad u lokalima u odnosu na epidemiološku situaciju.

Predlog mjera za uslužna ugostiteljska preduzeća objavilo je Udruženje ugostitelja Novog Sada. Oni kažu da očekuju probleme, ali se nadaju da te mjere neće vječno trajati.

Podsjećamo, jučer su objavljene smjernice kako da se ponašaju ugostitelji, a sada su se pojavile i taksativno nabrojane preporuke koje će važiti i za goste i za one koji usluge pružaju. Evo šta se navodi u tim preporukama:

GOSTI:

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru (može da bude vlažna ili suha)

2. Za gosta na ulazu (i u baštu i u unutrašnjost objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sjede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/ gel, prskalica ručna, vlažne maramice.

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta 3,5m2 i jedno sjedeće mjesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sjedeće mjesto.

4. Na mjestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za 4 prs./gel, prskalica ručna, vlažne maramice/ sve na bazi alkohola.

5. U toaletima za goste poželjno je da stoje bezkontaktni dozer za ruke i ubruse.

6. Ne treba da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu….a dezinfikovali su se pri ulasku…

ZAPOSLENI/DOSTAVA ROBE

1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suhe ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni dio, na ulazu u uslužni dio.

2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju/obuće i ruku/sredstvima na bazi alkohola

3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju / isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; (to pakovanje odmah odloziti u smeće ); robu dezinfikovati i pravilno skladistiti.

PROČITAJTE  AstraZeneca izaziva teže reakcije nakon prve doze, a Pfizer nakon druge. Evo zašto je to tako?

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom dijelu za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa – usta, rukavice

5. Higijenu obuće vršiti alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu

6. Radnici u servisnom i proizvodnom dijelu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme / oprane na 90 C, ispeglane peglom ili vodenom parom.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević za 021.rs navodi da su objavljene smjernice očekivane, ali da vjerovatno neće svi ugostiteljski objekti odmah početi da rade, posebno ne noćni klubovi, jer neki neće moći odmah da primjene sve mjere, a i policijski čas još važi tokom večeri.

Dalje navodi da će zbog novih smjernica pojedini stolovi morati da budu izbačeni iz lokala kako bi svi gosti bili na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih.

“Biće problema naravno, s obzirom da mora da se drži velika distanca među gostima i među stolovima, ali računamo da sve ovo neće trajati vječno i da će mjere vremenom biti ublažene. Očekujemo da će se sve završiti već krajem maja i da ćemo onda početi normalno da funkcionišemo”, navodi Stanojević.

Autor: Krtice.net

Preminula zvijezda hit-serije, saznao tešku dijagnozu brzo nakon rođenja sina, vjerovao u izlječenje, ali nije se izvukao

Roditelji su podijelili slike najsmješnijih problema s djecom koje su doživjeli u karanteni