in

Znate li šta znači Wi-Fi?

U poslednje vrijeme često koristimo ovaj termin, ali da li znate šta zapravo znači naziv Wi-Fi i kako je dobio ovo ime?

U poslednje vrijeme često koristimo ovaj termin, ali da li znate šta zapravo znači naziv Wi-Fi i kako je dobio ovo ime?

Ispostavilo se da “Wi-Fi” zapravo ne znači ništa. Naime, reč je o registrovanom zaštitnom znaku “Wi-Fi” saveza, ranije poznatog kao Wireless Ethernet Compatibility Alliance. Važno je napomenuti i to da dok mnogi ljudi ovu skraćenicu pišu kao wifi, zvaničan pravopisno tačan naziv je Wi-Fi.

Osnivač Wi-Fi saveza Fil Belandžer podijelio je historiju termina još 2005. godine. Čini se da je bežična industrija tražila korisno ime koje se odnosi na tehnologiju koja se pridržavala standarda poznatih kao IEEE 802.11.

“Trebalo nam je nešto što je malo privlačnije od IEEE 802.11b Direct Sequence”, objasnio je on. Wi-Fi alijansa je angažovala firmu Interbrand da smisli ideje, a konsultantska kuća za brend je predložila 10 imena, uključujući i Wi-Fi.

Mnoge Filove kolege iz grupe su se plašile. Nisu razumjeli brendiranje ili marketing. Oni nisu mogli da zamisle da koriste ime Wi-Fi bez ikakvog doslovnog objašnjenja. Zato su našli kompromis i složili se da uključe oznaku “The Standard for Wireless Fidelity” zajedno sa imenom. Međutim, to je bila greška i služila je samo da zbuni ljude. Uklonjena je nakon godinu dana. Ostao je samo naziv Wi-Fi koji je sada svima poznat i u širokoj upotrebi.

Autor: Krtice.net

Na Baliju je tradicija da se stanovnici zatvore u svoje kuće. Znate li zašto to rade?

Naučnici otkrili tri scenarija kraja pandemija korone: Koliko ćemo još dugo morati živjeti s virusom i zašto je jedan od njih najizgledniji